Deník pracující matky: Když "home office" znamená chaos, pleny a konference

 

Blíží se den matek a tak jsem se rozhodla věnovat tento článek právě jim. Jsem totiž také matka - pracující matka na mateřské dovolené. Ačkoli by se mohlo zdát, že mateřská je časem klidu, nekonečné hry a kafíček, opak je pravdou, a to nejen pokud jste rozhodnuti neopustit pracovní kolotoč. Vítám vás tedy v mém domácím cirkusu, kde se snažím skloubit kariéru s péčí o dva malé potomky, co mají víc energie než králíček Duracell.

 

Když se online meeting změní v reality show

Každý den začíná strategickou hrou zvanou "Najdi ideální čas na online meeting". Vždy se snažím předvídat, kdy bude malý spát, jíst nebo ho zaujme alespoň na pár minut nějaká zajímavá činnost. Obvykle se zdá, že mám vše pod kontrolou, ale jakmile se připojím online nebo vytočím telefonní číslo, okamžitě začne akce. A ne, nemyslím tím diskusi s kolegy. Mé roční dítě se totiž okamžitě rozhodne, že právě teď je nejlepší čas na zkoušení nových vokálních schopností nebo na pokus o překousání kabelu notebooku. Moje snaha o profesionální vystupování obvykle velmi rychle končí vysvětlováním, že ten smích či řev není mým záchvatem šílenství, ale jen reakcí mého potomka na nově objevenou funkci hračky či velmi hlasitý pokus získat zpět mou pozornost.

 

Pracovní úkoly vs. děti: 0:2

Je fascinující, jak takhle malý člověk dokáže efektivně sabotovat jakoukoli snahu o produktivní práci, a to ani nemluvím o tom, když se ještě ta čtyřletá vrátí ze školky, tak jedou duo. Každý e-mail je výzvou, každé dokončení úkolu malým vítězstvím. Snažím se být tou nejlepší matkou a zároveň výkonnou a kreativní kolegyní. Často ale samozřejmě upadám do pocitu selhání, když zjistím, že jsem nestihla polovinu úkolů nebo když ze záchvatu totálního zoufalství a zmaru začnu na své nebohé děti křičet. Ony totiž mají neuvěřitelný šestý smysl na to vycítit, když už jdete na hranu a pak Vás na té hraně ještě postrčit - andílci…

 

Zázraky multitaskingu

Pokud jste si kdy mysleli, že opravdový multitasking je mýtus, doporučuji strávit jeden den v naší domácnosti. Krmení s telefonem u ucha, přebalování s laptopem na klíně nebo houpání dítěte nohou, zatímco mé ruce píší strategický plán, to všechno jsou moje nově nabyté schopnosti. Když ratolesti večer spokojeně usnou, jdu pracovat, když babička pohlídá ten můj uragán s vichřicí, jdu pracovat. Musíte svoji práci opravdu milovat, protože jinak by to dělat nešlo. Musíte ji vnímat jako formu odpočinku, formu ventilu… Ano, je to chaos, ale je to můj chaos - vybrala jsem si ho dobrovolně a i když je to někdy na hlavu, jsem ráda, že tu možnost mám.

 

Bez podpory by to nešlo

Časy se mění a naštěstí už existují i firmy, které takovou zkušenost matkám umožňují. Já jsem opravdu hodně vděčná, že jsem jednu takovou našla a ráda Vám ji představím. Je to EasyChange s.r.o., ryze česká společnost zabývající se již více než deset let platbami do zahraničí s nízkým kurzem a bez poplatku. Pokud byste tedy někdy potřebovali poslat peníze do zahraničí, určitě se na nás obraťte. EasyChange totiž není jen o převodech a platbách, ale také o podpoře vlastních zaměstnanců. A tito zaměstnanci pak přenášejí svou spokojenost na klienty, což je na službách hodně znát. Podpora a důvěra ze strany zaměstnavatele je pro mě v tuto dobu více než jindy nedocenitelná a pomáhá mi zůstat i na rodičovské profesionálně aktivní.

 

Závěr: Spokojenost uprostřed chaosu

Pracovat na mateřské není pro každého. Jsou maminky, které jsou rády, že se mohou naplno věnovat svým ratolestem, ale také jsou maminky, které si rády občas odskočí zpět do toho “dospělého světa”. A protože patřím do té druhé kategorie (té která si to ráda komplikuje), je to náročné, často frustrující, ale i nesmírně obohacující. Každý den se učím být lepší v roli matky i manažerky. A i když někdy třeba selžu, snažím se brát to s humorem nebo si vzít poučení, jak to příště udělat jinak. Protože na konci dne, když se na mě ti dva andílci usmějí, se najednou vše zdá tak jednoduché a pohodové. Takže příště, když uslyšíte na konferenčním hovoru dětský smích nebo řev, buďte shovívaví, je to jen další pracující matka, která dělá vše, co je v jejich silách, aby přežila svůj den.